Friday, May 6, 2011

May 6 - Jens Lapidus ger Julian Assange rätt


Jens Lapidus har i dag skrivit på DN Debatt om de punkter där de håller med Assange om kritiken.

Jens Lapidus ger Julian Assange rätt

Julian Assange har delvis rätt i sin kritik av Sveriges rättssystem.
Det skriver Snabba Cash-författaren Jens Lapidus och advokatkollegan Johan Åkermark på DN Debatt. 

- Folk tror att han är en knäppskalle och rättshaverist. Men det finns viss substans i hans kritik, säger Johan Åkermark. 

Våldtäktsmisstänkte Julian Assange har motsatt sig att överlämnas till Sverige och har riktat skarp kritik mot det svenska rättssystemet.
Undersökningen Juristbarometern visar att hans uppfattning har starkt stöd av jurister där var tredje håller med Assange i kritiken.

"Nästan 100 procent"

- Om du frågar försvarsadvokater som sysslar med brottmål tror jag att det nästan är 100 procent, säger Johan Åkermark.

Han och kollegan Jens Lapidus har i dag skrivit på DN Debatt om de punkter där de håller med Assange om kritiken; det är för enkelt att häktas i Sverige, det är för svårt att få utredningar översatta till andra språk, gamla politiker dömer i tingsrätten och för många rättegångar hålls bakom stängda dörrar.

Lätt att bli hemmablind

- Den viktigaste kritiken handlar om häktningar. Advokaterna har för lite tid på sig att förbereda försvaret och man kan sitta häktad väldigt länge. Jag försvarade en ung tjej från Rumänien som satt inlåst 23 timmar om dygnet utan att träffa någon annan än mig i 13 månader. Sen blev hon frikänd och satt på gatan, säger Åkermark

Han vill understryka att debattartikeln inte är något försvar för Assange - men att det är lätt att bli hemmablind för bristerna i vårt rättssystem.


Source:

No comments:

Post a CommentAt midday on Friday 5 February, 2016 Julian Assange, John Jones QC, Melinda Taylor, Jennifer Robinson and Baltasar Garzon will be speaking at a press conference at the Frontline Club on the decision made by the UN Working Group on Arbitrary Detention on the Assange case.